•  
  •  

 

Gyűrű-kúra tréning

A Gyűrű kúra® az 1980-as években felvirágzott házasság-gazdagító mozgalom (Marriage Enrichment Movement) hagyományaira épít, de magában foglalja a legfontosabb lelkigondozói és pszichológiai irányzatok (pszichoanalitikus, humanisztikus, rendszerszemléletű és kognitív viselkedésterápiás) felismeréseit, kutatási eredményeit is.

A Gyűrű-kúrán 2004-es bevezetése óta több mint 500 pár vett részt. Magyarország után meghódította már Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat, Lettországot, Finnországot, Szlovéniát, Ausztriát, Lengyelországot, Svédországot, Romániát és Szerbiát is.
 

A 10 foglalkozás a következő témákat öleli fel:


 

1. A házasság célja
2. Kommunikáció
3. Konfliktuskezelés
4. Pénzkezelés
5. Szabadidő
6. Szexualitás
7. Gyermekek és szülői szerep
8. Após, anyós és más kedves rokonok
9. Szerepek
10. Spiritualitás

 

1. A házasság célja
Hogyan lesz a két Énből egy MI
 A foglalkozás a felek elvárásait méri fel a szerelem, az elköteleződés és a konfliktusok tekintetében. Olyan elemeket dolgoz fel, mint a házasság céljai, az intimitás megvalósításának lépcsőfokai, a kapcsolaton belüli egyéni és közös célok kitűzése és megvalósítása.

 

2. Kommunikáció
Ez a foglalkozás felszínre hozza, hogy a pár tagjai mennyire képesek megosztani egymással az érzelmeiket és kívánságaikat, valamint milyennek értékelik saját és egymás kommunikációs képességeit. Bemutatásra kerülnek különböző párkapcsolati kommunikációs irányzatok és meghallgatási technikák, amelyeket a résztvevők a gyakorlatok és szerepjátékok során a párok ki is próbálhatnak.


3. Konfliktuskezelés
A témakör a kapcsolatban jelentkező konfliktusokról és azok megoldási módjairól vallott nézeteket, érzelmeket és meggyőződéseket hozza felszínre. A foglalkozás során megszólításra kerül az eltérő személyiségjegyek kezelése is, valamint a résztvevők megismerkednek különböző konfliktuskezelési módszerekkel, amelyeket gyakorlatok, valamint házi feladatok során el is sajátítanak. A kommunikáció témájával együtt ez a kérdéskör a leghangsúlyosabb, hiszen a házasság minőségét semmi sem befolyásolja olyan mértékben, mint a személyközi tényezők.

 

4. Pénzkezelés
Ez a foglalkozás a pár figyelmét a pénzkezeléssel kapcsolatos hozzáállására és az azzal való megelégedettségének szintjére irányítja. Olyan kérdések is megvitatásra kerülnek, mint a megtakarításról vallott nézetek, a hitelekhez való viszonyulás, a pénzügyi döntések és azokhoz kapcsolódó konfliktusok kezelése.

 

5. Szabadidő
Ebben a részben az együtt és külön töltött szabadidő egyensúlyát vizsgáljuk, valamint segítséget adunk a pároknak, hogy a gyakorlatok során saját helyzetükre szabva átgondolhassák szabadidő tevékenységeiket,megvitatva az azokkal kapcsolatos félelmeket és esetleges konfliktusokat. Ebbe a foglalkozásba építettük be a kötődés és a rugalmasság témaköreit is, amelyek szintén fontos és mérhető dinamikai elemei a kapcsolatnak


 

6. Szexualitás
Itt a gyengédség és a szexuális kapcsolat iránti érzések és aggodalmak kerülnek felszínre. Olyan kérdéseket dolgoz fel a foglalkozás, mint az egymás iránt tanúsított gyengédséggel való megelégedettség, a nyitottság, amellyel a felek szexualitásról beszélnek, a szexuális viselkedés iránti beállítottság, családtervezés és szexuális hűség?

 

7. Gyermeknevelés
A foglalkozás a gyermekekhez és a gyerekneveléshez fűződő érzelmeket és véleményeket hozza felszínre. A gyakorlatok azt mérik fel, hogy a pár mennyire van tudatában a gyermekeknek a házasságára való befolyásával, valamint egyetért-e a nevelési módszerekben, a felelősségmegosztásban, a fegyelmezésben, a gyereknevelést meghatározó értékrendben és a kívánt gyermekek számában.

 

8. Rokonok
Ez a kategória az anyóssal, apóssal, rokonokkal és barátokkal való kapcsolat iránti megelégedettséget vizsgálja. A gyakorlatok annak tisztázásában segítenek, hogy a rokonok és barátok mennyire szólnak bele a házasságba, a felek mennyire érzik jól magukat partnerük rokonainak és barátainak társaságában, valamint mennyi időt szeretnének velük együtt tölteni. Terítékre kerülnek lehetséges konfliktusforrások és megoldási lehetőségek is.

 

9. Szerepek
Ez a témakör a házasságban és a családban betöltendő szerepekkel kapcsolatos érzelmeket és véleményeket mutatja be. A foglalkozáson megvizsgáljuk az egyenlőségen alapuló (a felek közösen hozzák a döntéseket, a feladatokat a preferenciák és kompetenciák szerint osztják el) és a tradicionális szerepértelmezést (a döntéseket a domináns fél hozza, a feladatokat a hagyományos férfi-női szereposztás szerint végzik el). Az aktuális kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy az egyenlőségre törekvő szerepmegosztás jobb hatással van a házasságra, mint a hagyományos szereposztás.

 

10. Spiritualitás
A foglalkozás az értékrend, a spiritualitás és a vallásos hit megélésével kapcsolatos hozzáállás, érzelmek és aggályok megbeszélésében nyújt segítséget. A felek értékfelfogása fontos összetevő a „MI” tudat kialakulásában. Ha az értékrendjük összhangban áll, az nagy erőforrása lehet a kapcsolatnak, ha viszont különböző értékeket vallanak, az akár szét is feszítheti a kapcsolatot. A foglalkozás spirituális komponensei felekezetfelettiek és nem egy meghatározott egyházi irányultság tanításait veszik alapul

 

 

 

Prof. Dr. Ranschburg Jenő (pszichológus)


alt

„„Ez a könyv okos, szakmailag hiteles – ugyanakkor elegáns stílusban megírt, érdekfeszítő munka. Minden rászorulónak – és azoknak is, akik még nem tudják, hogy rászorulnak – hathatós segítséget nyújthat abban, hogy házasságuk válságos pillanatait ’épségben’ átvészeljék, és időben induljanak el együtt – kéz a kézben – a lejtőn...fölfelé!” ”

Zsuzsa

"Ami nagyon megfogott a programban, hogy Gábor nem árul zsákbamacskát. Nem állítja, hogy a párkapcsolat egyszerű, és kimondja a megnyugtató tényt: még a legjobb házasságban is vannak problémák."

Laura és Csaba

"Mentőövként kapaszkodtunk a Gyűrű-kúra párkapcsolati tréning lehetőségbe. Házasságunk válságba került, így olyan nyitottsággal jöttünk, mint akiknek ez az egyetlen lehetősége segítséget kapni és élni is vele."

Gabriella és Péter

"Megtudtam a párommal kapcsolatos 'miértekre' a választ, és ez egy örökkévalóságra megváltoztatott mindent. Sőt önmagammal kapcsolatban is megdöbbentő felismeréseim voltak."

Osztián Gyula és Alinka

"Használható, értékes és máshol nem fellelhető tudást kaptunk. A gyakorlatok, a filmek nagyon jól megbontják a nagy mennyiségű anyagot. Csak ajánlani tudjuk bárkinek (és fogjuk is)!"

Gabi és Viktor

"Szeretnénk, hogy soha ne hagyjátok abba ezt a kúrát. Erőt adtatok arra, hogy együtt minden megoldható."

Ildi és Robi

"Fantasztikusan éreztük magunkat. Ez a hétvége abban segített, hogy a komfortzónánkból kimozdított minket és kénytelenek voltunk irányítottan egymással foglalkozni. Ez a kötelező szervíz mindenkinek kellene, aki kapcsolatban él."

Linda és Matyi

"Köszönjük, hogy újra itt lehettünk – immár + 2 fővel. Ismétlőkként is sok mindenre fölkaptuk a fejünket."

Gabi és Laci

"A Ketten Együtt Nap után a hétvégi Gyűrű-kúra igazi csemege volt. Igazság szerint miattad, Gábor és a rengeteg felsorolt példa miatt, amelyet családi életedből vettél, és leginkább ezzel mutatva utat számunkra."

Bea és Peti

"Tiszta szívből köszönjük ezt a csodálatos hétvégét! Az előadások fantasztikusak voltak, rengeteget tanultunk belőlük."